Life Style - Lekárska kozmetika

RAKYDERM

R A K Y D E R M      A

DERMATOKOZMETICKÁ EMULZIA

S OLEJOM

Z RAKYTNÍKA REŠETLIAKOVÉHO

S ALANTOÍNOM

CHARAKTERISTIKA PRÍPRAVKU

Prípravok „RAKYDERM A“ je klinicky testovaná kvalitná dermatokozmetická emulzia (X) typu „olej vo vode“ s vysokou účinnosťou, vyrobená na báze osvedčených tradičných certifikovaných  prírodných kozmetických surovín. Zložením a účinkom plne zodpovedá aktuálnym trendom kozmetického vývoja a spĺňa náročné kritériá moderného produktu z kategórie lekárskej kozmetiky. Jeho sýta žltooranžová farba je podmienená výlučne prírodnými karotenoidmi, ktoré sa nachádzajú v rakytníkovom oleji. Neobsahuje žiadne na pokožku nepriaznivo pôsobiace látky, ako napr.

-          ropné produkty (vazelínu, minerálny olej, silikóny a pod.)

-          živočíšne produkty

-          parabény a

-          farbivá.

 

Z ČOHO JE PRÍPRAVOK „RAKYDERM A“ VYROBENÝ

ZÁKLAD DERMATOKOZMETICKÉHO PRÍPRAVKU RAKYDERM A tvorí jemná, pokožkou veľmi dobre tolerovaná dermatokozmetická emulzia typu O/W (olej vo vode), pripravená z vysoko kvalitného olivového olej triedy ETRA VIRGINEprírodnej vysoko mineralizovanej minerálnej vody. Emulzia obsahuje aj ALANTOÍN – v prírode sa vyskytujúcu látku s mimoriadne silnými hydratačnými účinkami. Použité kozervanty a parfém sú hypoalergénne, určené pre ekologickú kozmetiku. Sú použité v najnižšej odporúčanej koncentrácii.

 

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

Spomedzi rastlinných olejov, ktoré sa od nepamäti využívajú v ľudovom liečiteľstve a v súčasnosti našli široké uplatnenie v liečbe kožných ochorení a poškodení kože vyniká rakytníkový olej. Získava sa z dužiny plodov a aj zo semien Rakytníkarešetliakového – nenáročnej a veľmi húževnatej rastliny, odolnej voči nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia. Rakytník sa voľne vyskytuje v rôznych zemepisných šírkach. U nás ho možno nájsť ako divo rastúci ker na rumoviskách, ale aj ako kultúrnu rastlinu, vysádzanú na dekoračné účely i pestovanú na zber plodov. Koncom leta a na jeseň sú kríky rakytníka obsypané množstvom drobných vajcovitých plodov charakteristickej žltooranžovej až sýtooranžovej farby, menej aj oranžovočervených.

Z historických prameňov vyplýva, že rakytník sa používal ako liečivo už v starovekom ázijskom liečiteľstve (v Indii a Tibete) dávno pred naším letopočtom. Traduje sa aj jeho liečebné používanie v antickom Grécku a starovekom Ríme. V historických písomných záznamoch sa okrem iného uvádza, že odvar z rôznych častí rakytníka používali na obnovu síl vojaci Alexandra Macedónskeho a za rovnakým účelom ho dávali piť aj svojim koňom. Tým sa po konzumácii odvaru zreteľne leskla srsť – odtiaľ pochádza latinský názov Rakytníka rešetliakového Hippophae rhamnoides („Hippos“ = kôň, „Phaes“ = lesk). V starovekom ľudovom liečiteľstve sa plody rakytníka spoločne s jeho listami a kôrou úspešne používali na liečbu zápalovch ochorení tráviaceho traktu a pľúc.

V súčasnom ľudovom liečiteľstve sa šťava z plodov rakytníka odporúča na podporu a urýchlenie hojenia rán, ako aj popálenín a poškodení kože nadmerným účinkom ultrafialového žiarenia.

V dermatokozmetickej emulzii „RAKYDERM A“  je použitá zmes oleja z dužiny a zo semien (zrniek) rakytníka.

 

ÚČINKY RAKYTNÍKOVEHO OLEJA NA POKOŽKU

Okrem pozitívnych účinkov rakytníkového oleja pri jeho vnútornom užívaní na rôzne orgánové systémy ľudského tela sú významné jeho priaznivé účinky pri aplikácii na pokožku. Pripisuje sa to najmä širokému spektru bioflavonoidov a spektru nasýtených i nenasýtených mastných kyselín, bohato zastúpených v oleji z plodov (dužiny) a semien rakytníka.

Plody rakytníka obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok, mnohé z nich vo vysokej koncentrácii. Osobitne to platí pre vitamín C v plodoch rakytníka: konzumácia 1 drobného plodu rakytníka môže nezriedka plne pokryť dennú potrebu vitamínu C u dospelého človeka.

V rakytníkovom oleji sú zastúpené aj ďalšie látky s intenzívnymi pozitívnymi biologickými účinkami. Dominujú najmä karotenoidy (dodávajú mu charakteristickú prevažne sýto oranžovožltú farbu) so schopnosťou chrániť pokožku pred ultrafialovým žiarením.

Osobitne je dôležitá skupina bioflavonoidov – tzv. rastlinných fenolov s intenzívnymi antioxidačnými účinkami.

Bioflavonoidy v kombinácii s karotenoidmi majú aj antibakteriálny, protikvasinkový a protivírusový účinok, zvyšujú prekrvenie tkaniva a významne podorujú tzv. granuláciu, ktorou začína hojenie každého kožného poranenia.

Vďaka silným antioxidačným účinkom bioflavonoidov v rakytníkovom oleji patrí k jeho účinkom aj likvidácia nepriaznivo pôsobiacich voľných kyslíkových radikálov. To ho predurčuje  na použitie v tzv. „anti-aging“ prípravkoch, teda v prípravkoch na prevenciu starnutia pokožky.

V pozitívnej účinnosti rakytníkového oleja na pokožku sa uplatňujú viaceré nasýtené i nenasýtené mastné kyseliny, ktoré obsahuje vo vyšších koncentráciách. Kým v oleji zo semien rakytníka prevládajú nenasýtené mastné kyseliny (linolová a alfa-linolénová), v oleji z dužiny je prevaha nasýtených mastných kyselín (palmitová, palmitolejová a olejová). Biologickou aktivitou vyniká najmä nasýtená kyselina palmitová, významne podporujúca hojenie mechanicky poranenej i popálenej pokožky.

Vedecká štúdia z Ústavu biochémie a potravinovej chémie Univerzity v Turku (Fínsko) preukázala významné zlepšenie prejavov atopickej dermatitídy po niekoľkomesačnom užívaní rakytníkového oleja. Pripisuje sa to účinku kyseliny α-linolénovej, obsiahnutej v rakytníkovom oleji.

Viaceré mastné kyseliny rakytníkového oleja majú aj protizápalové, antibakteriálne, zmäkčujúcevyživujúce účinky, vďaka čomu sa pozitívne uplatňujú aj v liečbe akné.

Pozitívny vplyv na pokožku majú aj viaceré, najmä v tukoch rozpustné vitamíny (A a E a provitamín D), zastúpené v rakytníkovom oleji v účinných koncentráciách. Vitamín E je ďalší významný antioxidant v rakytníkovom oleji s regeneračnými účinkami na pokožku, chrániaci prirodzený ochranný kožný filmspomaľujúci procesy starnutia pokožky.

Karotenoidy bohato zastúpené v rakytníkovom oleji vďaka jeho vysokej koncentrácii v prípravku dodávajú pokožke efektný decentný odtieň.

Biologické účinky aktívnych látok rakytníkového oleja sa v konečnom dôsledku prejavujú schopnosťou zvlhčovať pokožku, zvyšovať jej pružnosťobmedzovať tvorbu vrások. Preto je rakytníkový olej častou prísadou v pleťových krémov, určených na ošetrenie nie len suchej a citlivej pleti, ale aj pleti s prejavmi starnutia.

Pravidelná dlhodobá aplikácia rakytníkového oleja spevňuje väzivové vlákna kože, a tým bráni tvorbe vrások a vitalizuje pleť.

Vďaka intenzívnym regeneračným účinkom rakytníkový olej významne podporuje a urýchľuje hojenie poranenej a/alebo poškodenej pokožky. Táto schopnosť rakytníkového oleja predurčuje prípravok RAKYDERM A na ošetrenie nie len poranenej, ale aj vysušenej, šupinatej a popraskanej pokožky. Je vhodný aj na ošetrenie pokožky s prejavmi ekzému a odporúča sa aj ako doplnok liečby atopickej dermatitídy. Pozitívne výsledky boli zaznamenané pri dlhodobej aplikácii rakytníkového oleja na pokožku s prejavmi lupienky (psoriázy).

 

INDIKÁCIE NA POUŽITIE PRÍPRAVKU „RAKYDERM A“

1. Suchá aj popraskaná a šupinatá pokožka

2. Starnúca pokožka so začínajúcimi a vyvinutými prejavmi starnutia (strata prirodzeného napätia kože, jemné až zreteľné vrásky) ako aj prevencia prejavov starnutia pokožky

3. Regenerácia pokožky najmä poškodenej nadmerným opaľovaním a/alebo v kombinácii s pôsobením morskej (slanej) vody, ako aj prevencia poškodenia pokožky pri opaľovaní

4. Podpora hojivých procesov poranenej a/alebo popálenej pokožky

5. Doplnenie liečby atopickej dermatitídy, ekzému a/alebo lupienky (psoriázy)

 

 

Bratislava: Drotárska cesta 19 | Dohnányho 12 | Beňadická 5 | mob.: 0905 619 734

© 2014 - Lstyle s.r.o. - All rights reserved. | Prihlásiť sa